menu
Verhoeven Tuinhout & Steengoed

 

Betontegels

 

Betontegels

Betontegels zijn nog steeds de meest verkochte tegels voor in de tuin. En zijn talloze kleuren, afmetingen en afwerkingen, voor elke smaak en budget is er een geschikte betontegel.

Als je bij een GSB-winkel rondloopt zie je al snel de bomen door het bos niet meer. Niet zoals bij de bouwmarkt een klein rekje tegels, maar honderden soorten, maten en kleuren zijn te zien in de showtuin.

Wat is een betontegel eigenlijk?

Beton is een product dat al bekend was bij de Egyptenaren. Natuurlijk niet precies in de vorm zoals wij die nu kennen: een mengsel van zand, grind en cement. Door hier kleurstof of andere toeslagstoffen aan toe te voegen, wordt het uiterlijk van de betontegels bepaald.

De basis van deze tegels is dus beton, maar de afwerking kan enorm verschillen. Van strak en glad, tot ruw en natuurlijk. Ook in kwaliteit is er een grote diversiteit, wat de keuze niet altijd makkelijk maakt. Ik zal proberen de verschillen uit te leggen.

Betontegels zijn over het algemeen behoorlijk maatvast en relatief eenvoudig te leggen. Straten is echter een echt vak, het is verstandig de aanleg over te laten aan een vakman. Al onze winkels hebben eigen stratenmakers of een netwerk van vakmensen waarnaar je kunt worden doorverwezen.

Verschillen tussen betontegels

Zoals gezegd zijn de verschillen tussen betontegels groot. Als je simpelweg beton maakt en laat uitharden, is het resultaat een grijs product. Zoals de bekende trottoirtegel. Hoewel grijze tegels uitstekend gebruikt kunnen worden in de tuin, kiezen de meeste mensen voor iets meer kleur.
De meest eenvoudige manier om een betontegel kleur te geven is door het toevoegen van kleurstof. Door meerdere kleuren door de beton te mengen, ontstaan genuanceerde tegels. Wil een producent een tegel maken die langer op kleur blijft, dan kan hij kleurechte mineralen toevoegen. Hierdoor ontstaan kleurechte betontegels.
Vaak worden betontegels geïmpregneerd of gecoat, in het grijze kader hiernaast lees je het effect van deze bewerkingen.

De afwerking van een betontegel bepaalt ook een groot deel van het uiterlijk. Tegels kunnen vlak worden afgewerkt, of met een gestructureerd oppervlak. Het kunstmatig verouderen is een proces waardoor nieuwe betontegels eruit zien alsof ze jaren oud zijn.

Assortiment van GSB

Ons assortiment betontegels is enorm groot. Overweldigend, soms. Honderden soorten in allerlei prijsklassen, kwaliteiten en met allemaal hun specifieke eigenschappen.
Gelukkig kun je ze in het echt bekijken op de showborden en in de modeltuin. Maak hier gebruik van, in het echt zien tuintegels er vaak heel anders uit dan op een foto!

Gecoat of geïmpregneerd

De meeste tuintegels zijn voorzien van impregnering. Dit houdt in dat een middel op de tegels is aangebracht dat indringing van vocht en vuil tegengaat. Ook vermindert het de kans op kalkuitbloei. Het heeft echter slechts een tijdelijke werking, en moet regelmatig herhaald worden.

Coating is een transparante laklaag die op de tegels wordt aangebracht. Hierdoor wordt indringing van vocht en vuil echt voorkomen. Het onderhoud wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Gecoate tegels zijn helaas wel gevoeliger voor krassen.

Verhoeven Tuinhout & Steengoed

Betonnen tuintegels

De tegel op bovenstaande foto is een voorbeeld van een genuanceerde betontegel. De kleur wordt aangebracht door kleurstoffen een het beton toe te voegen. Dit gebeurt op willekeurig wijze, waardoor elke tegel een ander uiterlijk heeft.

Van dit soort tegels heb je jarenlang plezier, maar vergeleken met sommige andere tuintegels verkleuren ze relatief snel. De kleur zal niet verdwijnen, maar wordt wel fletser na verloop van tijd. Wil je een tegels die écht op kleur blijft, dan is een keramische tegel wellicht een betere keuze.

Kies je voor dit soort tegels, dan is het aan te raden een geïmpregneerde tegel te nemen. Hierdoor heeft vuil en groene aanslag minder kans, en wordt de kans op kalkuitbloei verminderd.

Verhoeven Tuinhout & Steengoed

Gecoate printtegels

De laatste jaren is een techniek in opkomst waarbij de kleur op het beton wordt geprint. Hierdoor is het mogelijk om elke gewenste afbeelding op de tegel aan te brengen.

Zo worden tuintegels gemaakt die erg lijken op natuursteen tegels, maar ook de mooiste designtegels komen voorbij. Printtegels kunnen perfect worden gecombineerd met effen betontegels, om een bepaald gedeelte van je bestrating eruit te laten springen.
Na het printen worden de tegels gecoat, zodat het onderhoud van je terras zeer eenvoudig wordt.

Verhoeven Tuinhout & Steengoed

Kleurvaste betontegels

Bij kleurvaste tegels worden kleurechte mineralen gebruik om de tegel te kleuren, of de kleur te ondersteunen. Zo kan bij een antraciete tegel basalt worden gebruikt, zwart natuursteen. Heel fijne korreltjes worden door de beton gemengd, en aangezien deze natuursteen korrels niet verkleuren zal ook de tegel langer mooi blijven.
Bij sommige soorten wordt het oppervlak uitgewassen. Dit houdt in dat de cement tussen de natuursteen korrels wordt verwijderd, waardoor het hele oppervlak volledig uit de kleurvast mineralen bestaat. Een goed voorbeeld hiervan is de ouderwetse grindtegel. Hopeloos ouderwets, maar de kleur blijft goed!
Lees hier meer over kleurvaste bestrating.

De juiste keuze

De juiste keuze voor beton tegels wordt bepaald door een aantal zaken. Je budget is belangrijk, maar ook de technische eigenschappen moeten passen bij het gebruik. Het belangrijkste is dat je verwachtingen aansluiten bij het product dat je koopt.

Ga dus altijd naar de GSB vestiging bij jou in de buurt en laat je goed voorlichten. Onze medewerkers zijn echte specialisten, die weten waarover ze praten.