menu
Verhoeven Tuinhout & Steengoed

Vlekken op je terras


Een vlek is snel gemaakt. Tijdens het barbecueën spatten er zomaar vetvlekken op je terras, of je stoot een glas wijn om. Heb je kinderen? Dan is de kans op vlekken op je tuintegels nóg groter. Modderresten onder de schoenen of een ijsje dat valt, een ongelukje is snel gebeurd. Hoe je deze vlekken van je terras verwijdert, hangt af van de soort tegel en de vervuiling. Hoe krijg je alles weer schoon?

Verhoeven Tuinhout & Steengoed

Soorten vlekken

Vlekken hebben verschillende oorzaken, en daardoor lopen ook de oplossingen uiteen. Denk aan:

 

  • Vetvlekken
  • Olievlekken
  • Roest
  • Wijn
  • Zandvlekken

Betontegels of natuursteen

Hardnekkige vlekken op een gewone betontegel of op natuursteen zin lastig te verwijderen, omdat de vlekken in de poriën dringen. De vlekken zullen na verloop van tijd wel vervagen, maar ondertussen zit je er wel mee. Heb je gemorst? Dan is het dus van groot belang dat je de tegel direct schoonmaakt. Een sopje van onze tegelreiniger en warm water kan al veel doen. Vraag bij hardnekkige vlekken op je terras, advies aan een van onze specialisten. Ga niet zelf experimenteren met huis-tuin-en-keuken middelen. Bij fout gebruik beschadig je namelijk het oppervlak van de tegel. Klik hier voor ons adres, telefoonnummer, of e-mailadres.
 

Geïmpregneerde betontegels

Veel tuintegels zijn behandeld met een impregneermiddel, waardoor deze beter zijn beschermd tegen vervuiling dan een gewone betontegel. Het is echter geen bescherming zoals die van een gecoate tegel. Probeer een vlek dus ook direct te verwijderen. Let er op dat je vallende bladeren of plantresten niet laat liggen, maar haal ze meteen van je terras. Ook hier adviseren we een sopje aan van warm water en tegelreiniger.
 

Gecoate terrastegels

Tuintegels kunnen ook voorzien zijn van coating, wat beter beschermt tegen vervuiling. Dit omdat de vlek niet in de tegel kan dringen. Wijn geknoeid of een ijsje laten vallen op je gecoate terrastegel? Dan is het voldoende om de vlek met een servet of een droge doek weg te nemen. Een sopje van warm water en een tegelreiniger gebruik je om je terras schoon te maken. Is de vlek toch iets hardnekkiger, dan stap je over naar een gespecialiseerde reiniger. Spoel altijd na met schoon water.
 

Witte vlekken of groene aanslag op je terras

Schrik niet als je op je terras een witte kalkuitbloei ziet. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat zich bij veel betonproducten kan voordoen. Als je geduld hebt, gaan die witte vlekken vanzelf ook weer weg. Groene aanslag is een grote ergernis. Het is niet verstandig dit met een hogedrukreiniger te verwijderen. Je kan het oppervlak van je tegels beschadigen, waardoor de groene aanslag sneller en heviger terugkomt.
 

Zandvlekken

Door verkeerd zand te gebruiken om je tuintegels mee in te vegen, kunnen lelijke gele of bruine vlekken op je terras ontstaan. Lees hier meer over dit probleem.

Bij twijfel… vraag ons naar de juiste oplossing. Voor veel vlekken is er een oplossing zonder dat je je tegels beschadigt.


 

Handel snel

Wees er snel bij. Probeer de vlek direct te verwijderen. Hierdoor krijgt de vervuiling minder kans diep in de tegel te trekken. Gebruik het liefst een speciale tegelreiniger. Heb je die niet in huis, neem dan een neutrale vloerreiniger.
 

Wees voorzichtig

Wees voorzichtig met de middelen die je gebruikt. Het zou jammer zijn als je het oppervlak van de tegel beschadigd. Gebruik dus geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en al helemaal geen zuurhoudende producten.


Haal een speciale reiniger

Is de vlek met een tegelreiniger of eenvoudig sopje niet ter verwijderen? Haal dan een speciaalreiniger bij een van de GSB-vestigingen. Deze zijn veilig in gebruik en speciaal ontwikkeld om het oppervlak van de tegels niet te beschadigen.

Zuurvrije tegelreiniger
Zorg dat je deze altijd in huis hebt voor kleine ongelukjes.

 

 

Green Clean
Een reiniger waarmee groene aanslag, zonder schrobben, binnen enkele dagen verdwenen is.

Kalkuitbloeiverwijderaar
Kun je het geduld niet opbrengen om de natuur zijn werk te laten doen? Kies dan deze reiniger voor kalkuitbloei.

Speciaalreinigers
Voor veel vlekken hebben we een specifieke reiniger. Denk aan vervuiling door vet, olie, roest of resten van voegmiddelen.